Könyvajánló

Betûvetés felsõfokon

» 2010.07.23. 15:20

Sziasztok!

Én első körben Csáth Géza,H.P.Lovecraft,Clive Barker és Christopher Moore műveit ajánlanám!

Tölük szinte bármit érdemes elolvasni,de,amik nekem tetszettek: Csáth Géza : A fekete csönd,Clive Barker:A korbács,valamint a napokban fejeztem be Christopher Moore : Mocskos meló című művét,azt,nagyon ajánlom! :)
Avatar
midnightgirl90
Újonc
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2010.07.23. 14:25
Tartózkodási hely: Budapest

» 2009.08.23. 22:42

Nemtom ér-e magamat reklámozni, ha nem, akkor töröljétek nyugodtan :)
Szóval egy kedves barátnőmmel elhatároztuk, hogy végigvesszük az irodalmi Nobel-díjasokat, és a műveket ajánljuk, ill. hozzászólunk blogunkon. http://arutluk.blog.hu

Mindenkinek további jó olvasgatást :)
Fereste
Haladó
 
Hozzászólások: 502
Csatlakozott: 2004.08.29. 22:23
Tartózkodási hely: Budapest

» 2009.05.14. 20:01

Janitsáry Miklós Világjáró magyarok című könyvét olvasom és nagyon tetszik. Anno volt egy műsora, amelyben olyan magyarokkal készített interjúkat, akik külföldön éltek/élnek vagy sokat utaznak. A könyvben ezeket az interjúkat lehet elolvasni, nagyon sok érdekes élettörténetet lehet megismerni és némelyik nagyon tanulságos is.::happy::
Jagienka
Újonc
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.07. 23:02

» 2009.03.31. 01:19

[quote]Jagienka

Most olvastam el Szerb Antal A Pendragon legenda című könyvét és nagyon de nagyon tetszett. Aki szereti a krimiket vagy vonzódik az irrealitás iránt, mindenképpen olvassa el. ::happy:: Egyébként itt van egy kis ajánló:

 www.sulinet.hu/tart/ncikk/Se/0/1544/szerb.htm

[/quote]

Tőle gyakorlatilag minden jó. A novelláskötete is zseniális, meg a Budapesti kalauz ... :D

MÁTYÁS-TEMPLOM. Valamikor nagy hegyes tornya volt. De így sokkal szebb, csonkán és építőállványokkal, sokkal stílusosabb. Ha megnéz, Uram, egy középkori városképet, a katedrális tornya mindig éppen épül. A kész torony modern és parvenű dolog.

Milyen ismerős például :D

"All statements are true in some sense, false in some sense, meaningless in some sense, true and false in some sense, true and meaningless in some sense, false and meaningless in some sense, and true and false and meaningless in some sense."
Avatar
Ygral
Újonc
 
Hozzászólások: 361
Csatlakozott: 2005.07.18. 14:32
Tartózkodási hely: Budapest

» 2009.03.28. 23:05

Most olvastam el Szerb Antal A Pendragon legenda című könyvét és nagyon de nagyon tetszett. Aki szereti a krimiket vagy vonzódik az irrealitás iránt, mindenképpen olvassa el. ::happy:: Egyébként itt van egy kis ajánló:

 www.sulinet.hu/tart/ncikk/Se/0/1544/szerb.htm

Jagienka
Újonc
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2009.03.07. 23:02

» 2009.03.01. 16:18

Legutóbb Clive Barker Korbács (Weaveworld) c. könyvét olvastam, és nagyon jó volt!

Azt esetleg nem tudja valaki hogy az író Pokolkeltő novelláját kiadták-e magyarul a közelmúltban? Tudom, hogy van egy régebbi kiadás, de azt igen nehéz megszerezni...

Tomi1226
Újonc
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2008.05.08. 17:37

» 2008.07.07. 22:16

[quote]Mutzee
Tudja esetleg valaki, hogy Hesse Pusztai farkasát hol lehet beszerezni? Régen keresem már, próbálkoztam egy-két antikváriumban, valamint egy kiadónál, ahol 1db volt még, az is nyomdahibás. ::sad:: [/quote]Én karácsony körül próbáltam, Hesset a Libriben természetesen nem volt, csak a Szidhárta mert azt néha feladják kötelezőnek. Szeirntem is antikvárium esetleg, ha nem igényled megtartani a könyvet, akkor könyvtár.
Avatar
flame
Újonc
 
Hozzászólások: 415
Csatlakozott: 2005.05.22. 23:30
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.07.03. 21:48

hú, van még vki, aki olvassa ezt a topicot:) és ráadásul utánanéz az ajánlásomnak! mik vannak:)

 Maughamtől én is olvastam a Színházat meg Az ördög sarkantyúját. eredetileg csak az utóbbit akartam, de a kötetben a Színház is benne volt, nekiestem... és nagyon ismerős volt a történet, úgyh végül rájöttem, hogy ebből készült a Csodálatos Júlia című film. egyébként nagyon tetszett a regény, olvasmányos, elgondolkodtató volt.

 Joanne Harris, hát igen... én sajnos csak a Csokoládét olvastam tőle (egyelőre), de azt imádtam. ritkán vagyok így könyvekkel, de ebben az esetben konkrétan éreztem illatokat, tapintottam a tárgyakat, amiket felelevenített. szóval mintha a könyvből jönne a narancsillat meg a nemtommi, amit épp leírt. én nem vagyok egy nagy illatszakértő, szóval ha vmi ezt bennem előidézi, akkor az már nagy szó:)

 egyébként a nyaramat most (többek között) arra szánom, hogy nagyregényeket olvassak, mert suliidőben nem fogok kilátszani a szakirodalomból és nincs időm annyit olvasni :( úgyhogy most elolvastam Dosztojevszkij Karamazov testvéreit, amit szerintem nem kell bemutatnom. szívem csücske az orosz irodalom:)
most meg Spiró Fogsága van terítéken, de még nem nyilvánítanék véleményt.

no jó olvasást a nyárra mindenkinek:)

Fereste
Haladó
 
Hozzászólások: 502
Csatlakozott: 2004.08.29. 22:23
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.07.03. 10:29

Hm, felcsigáztál.

Már ki is vettem a könyvtárból, és olvasom. Jó. :) Tetszik, hogy rányitja a szememet, mennyire gúzsba köthet, ha folyton mások (vélt vagy valós) ítélete határozza meg a tetteimet. Azt hiszem, ez a mentalitás nem rendszerfüggő, hisz mindannyiunkban ott bujkál a megfelelési vágy .
(Mellesleg a könyvtárosnő is mondta, mennyire nagyra tartja Kertész Ákost, és panaszkodott, hogy kevesen ismerik.)

Mostanában Somerset Maugham könyveire kaptam rá. Legjobban a Színház tetszett, ez a könyv is boncolgatja az identitás és a művészet kapcsolatát egy híres színésznő életén keresztül, aki a zseniális szerepjátszásban lassan elveszíti önmagát.

A másik jelenlegi kedvencem Joanne Harris. Először a Szederbort és a Partvidékieket olvastam tőle, de az újabb könyvei nekem még jobban tetszenek. Az Urak és játékosok egy elit iskolában játszódik, melynek zárt világába beférkőzik egy bosszúálló figura, aki szeretné tönkretenni az intézményt. Őszintén szólva a fülszöveg nem fogott meg, csak a szerző neve miatt kölcsönöztem ki a könyvet. A sztori azonban nagyon jól van megírva, a szereplők és az események izgalmasak, és a végén remek csattanóval zárul a regény.
A Csokoládécipő is tetszett, ami a Csokoládé folytatása, és tovább feszegeti a beilleszkedés kérdését. A kedvenc szereplőm Zozie de l'Alba, aki amilyen lenyűgöző, olyan gátlástalan, és nemcsak Vianne (új identitásával Yanne) életét, de lányát is el akarja rabolni. Egyik kedvenc szereplőm Roux is visszatér, de a harc végül a női szereplők között dől el.

Ebben a két könyvben a negatív figurák fogtak meg. Hiába szimpatizálok a főhősökkel, valójában kiváncsian várom, hogyan szőnek ellenlábasaik köréjük hálót, amibe belegabalyodnak. Ráadásul a könyvek végére a "gonosz" legyőzése vagy legalábbis megfékezése segít, hogy a főhősök újra magukra találjanak.

Elysia
Újonc
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2006.04.04. 10:57
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.06.17. 23:59

Kertész Ákos: Makra

 mindenkinek, aki elgondolkodott már, esetleg saját bőrén tapasztalta a hétköznapi élet kontra művészélet problematikáját... de persze többről is szól ez a könyv, azt is feszegeti, h kik is vagyunk mi igazából, mely döntések a saját döntéseink, és mik azok, amiket csak azért hozunk meg, h hasonlítsunk vkire. vagy h ezáltal szeressen vki. és hogyan lehetünk egyáltalán önmagunk? stbstb.. mindenkinek nagyon ajánlom.

Fereste
Haladó
 
Hozzászólások: 502
Csatlakozott: 2004.08.29. 22:23
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.03.21. 09:31

[quote]kátya
és mi van, ha ez a könyv egy középszerű, teljesen átlagos jellemű unalmas emberről szól, aki nem bír mit kezdeni a körülötte történő dolgokkal?::aww::
[/quote]Jogos.::happy::
Skellig
Újonc
 
Hozzászólások: 442
Csatlakozott: 2006.05.09. 13:33

» 2008.03.17. 21:34

nem tudom, h te miket szoktál olvasni, úgyhogy azt sem tudhatom, milyen hatással lesz rád :) amikor én olvastam (voltam vagy 15) elég nagy hatást tett rám, mert ugyan akkoriban már olvastam modernebb könyveket, de ezt az irányzatot még éppen nem. elég nagy hatást tett így a későbbi olvasmányaimra is. szóval először odáig voltam tőle, el is olvastam más Hesséket is később (Narziss és Goldmund (ez nekem talán jobban is tetszett), Gertrúd, Demian). de így összességében Hesse ellen talán pont azt tudom felhozni, ami ellen ágál a könyveiben... hogy az emberek nem vmi homogén lények, hanem sok-sok szemilyégből tevődünk össze. és ennek ellenére vhogy úgy találom, hogy az alakjai mégis nagyon fekete-fehérek. de majd te meglátod, számodra mit jelent a könyv:)

 a Rejtő dolog meg megintcsak olyan, hogy embere válogatja. speciel nekem nagy nehezen sikerült elolvasnom egy Rejtő-könyvet, mert hát mégis csak illendőnek találtam, hogy tisztában legyek vele, mi is ez; de egy résznél sem nevettem, meg úgy összességében nem jött be. mondjuk aki ezt mondta, biztos azért ajánlotta, hogy egy "nehezebb" könyv után legyen vmi ellensúly, de szerintem Hesse azért nem ennyire érthetetlen és nehezen olvasható. inkább az ellentéte, nagyon könnyen olvashatóan írja le a "nehéz" gondolatokat.

szóval hajrá, Hessét olvasni jó :D 

Fereste
Haladó
 
Hozzászólások: 502
Csatlakozott: 2004.08.29. 22:23
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.03.17. 13:47

[quote]Fereste

ugyan én már régen olvastam, de akkor volt minden antikváriumban:) nem tudom, melyik kiadónál nézted; a legutóbbi kiadás szerintem a Cartaphilusnál volt, próbáld meg ott. meg nézegesd állandóan az antikváriumokat, szerintem szokott azért lenni.

 és ha már Hesse, akkor még Narziss és Goldmund! olvassátok ezt is is :)

[/quote]Köszi az infot! Megpróbálom a Cartaphilusnál! Neked tetszett? Szeretem az ilyen önmegismős könyveket, ajánlottak mellé rehabilitációnak Rejtő könyveket. Tényleg elég durva?
"I am eager and wakeful, I am a stranger in a strange land.
Thy breath comes to me whispering an impossible hope."
"I forget, I ever forget, that the gates are shut everywhere in
the house where I dwell alone!"
Mutzee
Újonc
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2006.06.24. 00:03

» 2008.03.15. 11:45

ugyan én már régen olvastam, de akkor volt minden antikváriumban:) nem tudom, melyik kiadónál nézted; a legutóbbi kiadás szerintem a Cartaphilusnál volt, próbáld meg ott. meg nézegesd állandóan az antikváriumokat, szerintem szokott azért lenni.

 és ha már Hesse, akkor még Narziss és Goldmund! olvassátok ezt is is :)

Fereste
Haladó
 
Hozzászólások: 502
Csatlakozott: 2004.08.29. 22:23
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.03.11. 14:12

Tudja esetleg valaki, hogy Hesse Pusztai farkasát hol lehet beszerezni? Régen keresem már, próbálkoztam egy-két antikváriumban, valamint egy kiadónál, ahol 1db volt még, az is nyomdahibás. ::sad::
"I am eager and wakeful, I am a stranger in a strange land.
Thy breath comes to me whispering an impossible hope."
"I forget, I ever forget, that the gates are shut everywhere in
the house where I dwell alone!"
Mutzee
Újonc
 
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2006.06.24. 00:03

» 2008.03.11. 04:04

[quote]Skellig - Az Utas és Holdvilágról:

A szimbólumokat utánaolvasás nélkül is értettem, és jó is lenne a történet, ha a végét nem érezném rezignált megadásnak, az élet felvállalása, vagy a végleges öngyilkosság helyett.
Mert így a főhős a végén is azt csinálja, amit a történet elején. Megalkuszik.


[/quote]és mi van, ha ez a könyv egy középszerű, teljesen átlagos jellemű unalmas emberről szól, aki nem bír mit kezdeni a körülötte történő dolgokkal?::aww::
Damnant quod non intelligunt.
kátya
Újonc
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2008.03.06. 13:35
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.02.19. 21:04

Na, akkor próbálkozom vele, mert bevallom, ebből a könyvéből még csak részleteket olvastam. 
Elysia
Újonc
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2006.04.04. 10:57
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.02.18. 21:53

nekem is Az ajtó volt a kedvencem, míg el nem olvastam a Für Elise-t... most hezitálok:D
Fereste
Haladó
 
Hozzászólások: 502
Csatlakozott: 2004.08.29. 22:23
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.02.18. 18:42

Szabó Magdától a kedvencem Az ajtó. Egyszerű alaphelyzet, egyszerű emberek, egyetemes mondanivaló, és megrendítő végkifejlet, történet a nézőpontok sokszínűségéről. Amúgy Szabó Magda regényeiből írtam a szakdolgozatomat is :)
Elysia
Újonc
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2006.04.04. 10:57
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.02.07. 16:07

Ajtmatov: A versenyló halála; Fehér hajó
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

legutóbbi olvasmányélményeim közül ezeket ajánlom mindenkinek, aki szeretne nagyon elmélyedni és gondolkodni és merengeni egy könyvön :)

és persze a sok-sok Szabó Magda... nemrég a Für Elise-t olvastam el. én minden Szabó Magda regény után úgy meg vagyok rendülve, h csak kóválygok utána és a regény mondatai járnak a fejemben. hát ezzel is így voltam.. :)

 jó olvasást mindenkinek:)

Fereste
Haladó
 
Hozzászólások: 502
Csatlakozott: 2004.08.29. 22:23
Tartózkodási hely: Budapest

» 2008.01.17. 14:54

Én Fannie Flagg könyveit tudom ajánlani azoknak, akik szeretik a szívmelengető könyveket. A Sült zöld paradicsom filmen is óriási, az Isten hozott, Prücsök! pedig nemrég jött ki az Ulpiusnál, de rögvest lecsaptam rá, és nem csalódtam. Valahogy olvasás után jobban érzem magam a világban. 
Elysia
Újonc
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2006.04.04. 10:57
Tartózkodási hely: Budapest

» 2007.11.03. 12:10

Én régen Virginia C. Andrews könyveibe voltam beleboldondulva. A Vadvirágok & Rain sorozatot nagyon szerettem :) Nem tudom, h olvastátok e, de én azokat nagyon jó könyveknek tartom.

Emellett Coelho & Agatha Christie (a Gyilkosság Mezopotámiában-t mindenképpen olvassátok el, nekem az a kedvencem ;) ) könyveit is imádom. De gondolom sokan olvastatok tőlük, szal nem mondok újat azzal, h milyen jók :D

 

"Amint megtanulsz bízni magadban, megtanulsz élni."
glint
Újonc
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2007.11.02. 21:16
Tartózkodási hely: Békéscsaba

» 2007.10.29. 22:29

[quote]Prospero
Számomra V. Fable-től igazán a Szennyből Az Angyal volt az igazi. A többibe belekeveredett annyi lányregényes vonás ami miatt mindig húztam a számat. A Szennyből Az Angyal szinte teljesen mentes volt ezektől. Rettentő jó kis karácsonyi olvasmány. A hülye nyálas családi filmek helyett (amiket olyankor nonstop ont magából a tévé ) mindenkinek ajánlom az ünnepekre.[/quote]

Nekem is örök kedvencem. Azon a részen ahol Néró be akar jutni a házba mikulás cuccban, mindig úgy röhögök. De amúgy az egész annyira jól van megírva a karakterektől kezdve minden...

Most OKTV miatt el kellett olvasnom egy rakás Elektrát mert az a válaszott témám és Sartre A legyek című átdolgozása nagyon megfogott. Azt hiszem még jó párszor el fogom olvasni már csak kedvtelésből is...

Úgy élünk, ahogy álmodunk - egyedül.
Shadow Wolf
Újonc
 
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2007.10.14. 22:15

» 2007.10.18. 16:37

Ambrus Zoltántól és a Midas királyt olvastam, és azt tudom ajánlani. A főhős kezében minden arannyá válik, de ő maga ráébred, hogy szegényen volt a legboldogabb, fiatalkori szerelmével.

Ugyanebből a korszakból Asbóth János: Álmok álmodója című regénye is jó. Érdekes, hogy nem a fővonal - a kiegyezés idején élő értelmiség tehetetlensége - fogott meg leginkább a műben, hanem a szerelmi szál és a velencei élet ábrázolása. A főhős beleszeret egy magyar származású énekesnőbe, ám kapcsolatuk végül megszakad. A könyv annyira megfogott, hogy miután elolvastam, el is utaztam Velencébe :)

Elysia
Újonc
 
Hozzászólások: 102
Csatlakozott: 2006.04.04. 10:57
Tartózkodási hely: Budapest

» 2007.08.20. 19:29

[quote]Ygral

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Először az olvasása után nem tudtam szóhoz jutni, másodszor akkor, amikor utánaolvastam hogy mennyire direkt van benne minden.

[/quote]

Az Utas és holdvilág nekem nem tetszik. Nincs benne jellemfejlődés (a vége sem az); a karakterek néhol meglehetősen sematikusak.

A szimbólumokat utánaolvasás nélkül is értettem, és jó is lenne a történet, ha a végét nem érezném rezignált megadásnak, az élet felvállalása, vagy a végleges öngyilkosság helyett.
Mert így a főhős a végén is azt csinálja, amit a történet elején. Megalkuszik.

A végén többé kevésbé ugyanoda jutunk, ahonnan elindult a történet. A szereplők nem lépnek át saját korlátaikon, talán ettől valóságos...de a gótikus sablonok és a helyszínek miatt..stilárisnak is érzem az egészet.

Akkor inkább ajánlom Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság c. művét, mely kísértetiesen hasonlít az Utas és holdvilághoz (aki olvassa majd megérti) ::happy::de sokkal hitelesebbnek érzem annál.

Skellig
Újonc
 
Hozzászólások: 442
Csatlakozott: 2006.05.09. 13:33

Következő
cron