Whoever Brings The Night

2007

» 2012.07.24. 22:32

BlackFireSwallow írta:na ezen most picit lefagytam. nm gondoltam volna,h a kezdetek kezdetén Tuomason kívül senkinek nm volt könnyű a megélhetés :O azt hittem, már akkor is jócskán kerestek, és kényelmesen élhettek. O.o

eleinte egyetlen együttesnek sem megy könnyen. ezt most ne úgy gondold el, h Tuomas full gazdag volt már a kezdetek kezdetén, a többiek meg éheztek. csak ő egyszerűen nagyobb részt kapott (és kap) mivel nagyobb a része a munkából is. (azt hiszem ez így az igazságos) de szerintem még az első 2 album idején még ő sem állt olyan fényesen anyagilag. a felszereléseket még meg kellett venniük, azokat csak azóta kapják ingyen, amióta híresek lettek, és lehet velük reklámozni a cuccost. (magyarul a nevükkel fizetnek a hangszerért, ezért voltak pl Emppunak angyalszárnyacskái :D ) meg ugye finanszírozni a turnékat. (tankolni a buszt, fizetni a sofőrt, kaja, pia stb) mondjuk az utóbbiakat általában a menedzser intézi eleinte, ha ők annyira csórók, h még kajára se telik. aztán amikor beindul a biznisz, ő is megkapja a "kis" részesedését.
szerény véleményem szerint kb a Wishmaster óta megy nekik annyira, hogy mindenki jól megél. senki nem lesz világhírű egyetlen lemez elkészítése után (bár Justin Bíbernek ez is összejött :)) )
"AZ EMBEREK AZT HISZIK, HOGY A SZERELEM VALAMI SZÉP DOLOG, PEDIG A SÁTÁN CSAPDÁJA. DE ÉN ÉRTED MÉG A SÁTÁNNAL IS MEGKÜZDÖK."
draculina
Haladó
 
Hozzászólások: 744
Csatlakozott: 2011.12.14. 09:28

» 2012.07.24. 19:59

na ezen most picit lefagytam. nm gondoltam volna,h a kezdetek kezdetén Tuomason kívül senkinek nm volt könnyű a megélhetés :O azt hittem, már akkor is jócskán kerestek, és kényelmesen élhettek. O.o
BlackFireSwallow
Haladó
 
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2011.09.08. 20:56

» 2012.07.24. 00:06

Igen, valami ilyesmiről lehet szó: )

Igaz, hogy most sokat keresnek, de azért az Oceanborn-Wishmaster környékén még csak Tuomas volt az egyetlen, aki kényelmesen meg tudott élni, a többiek, ha éppen boldogultak is valamennyire, nem kerestek többet mint egy teljesen átlagos finn: )
moesko
Admin
 
Hozzászólások: 1117
Csatlakozott: 2006.04.18. 14:25

» 2012.07.23. 23:41

hát éhezni biztos nem éheznek :D
de egyébként én valahogy úgy képzeltem el a dolgot, hogy Tuomas ad egy alapot, ami kipattant a fejéből (szöveg+zenei alap). aztán szépen összeülnek öten, megvitatják, megrágják, megcsámcsogják. mindenki elmondja a véleményét, mindenki ad hozzá valami ötletet, persze mindenki a maga területén. elpróbálgatják, és döntenek, hogy tetszik e nekik amit összehoztak. aztán ha mindenkinek megfelel, Tuomas megírja a végleges verziót. és a hivatalosság kedvéért megnevez a bandából 1 embert mint társszerzőt. vagy nem. :D
és mivel azért a munka oroszlánrészét azért mégis csak ő végzi, azt hiszem ez így jogos, h ő többet kaszál. de azért a többieknek is van ott mit a tejbe aprítani. főleg most már, ennyi év után.
"AZ EMBEREK AZT HISZIK, HOGY A SZERELEM VALAMI SZÉP DOLOG, PEDIG A SÁTÁN CSAPDÁJA. DE ÉN ÉRTED MÉG A SÁTÁNNAL IS MEGKÜZDÖK."
draculina
Haladó
 
Hozzászólások: 744
Csatlakozott: 2011.12.14. 09:28

» 2012.07.23. 23:00

Nem akarok nagyon kiábrándító lenni, de ez elsősorban anyagi kérdés. Mivel a dalokat elsősorban Tuomas szerzi, őt illeti minden jogdíj, a többiek keresete főleg a merchandise-ból meg koncertekből jön össze, és így Tuomas legalább háromszor annyit keres, mint a többiek (Finnországban nyilvános mindenkinek az éves keresete: D). Ma már ez nem gond, mert a turnéból is simán meg lehet élni, de eleinte ez probléma volt, mert Tuomas már egy csomót keresett a lemezeladásokból, amikor a többiek még épphogy a lakbért ki tudták fizetni. Ezért volt az, hogy a béke érdekében kicsit jobban felosztották a dolgokat, onnantól Emppunak minden albumon volt egy-egy száma, amit hivatalosan ő szerzett (és valóban ő jött elő az alapdallammal, vagy akár többel, csak azt valószínűleg Tuomas azért bőven átalakította meg hozzátett). Marco is ezért szokta megkapni egy-egy dal szerzői jogát, pedig szöveget a Nightwishnek ő sem ír. Jukka nem szerez (pedig lehet, hogy gyakorlatban a dobokkal kapcsolatban ő több ötletet tesz hozzá egy albumhoz, mint mondjuk Emppu), ő viszont a webshopot csinálja (és nem is csak a Nightwishnek, már valami huszonakárhány bandáét üzemelteti). Plusz ő rendezi a Scene Nationt, azt a céget, ami az egész Nightwish brandet egyben tartja, az Imaginaerumot már Finnországban pl. ők maguk adták ki, nem külső kiadón keresztül, meg ez a vállalat intézi a film dolgait is. Szóval Jukkának meg innen van plusz jövedelme, és annyira jól csinálja, hogy 2-3 éve Év vállalkozója díjat is kapott érte: )

Sajnos a próbákra nagyon nem lehet belátni még a feltöltögetett videóikból sem, de szerintem nincs tisztán olyan szám, amit csak egyvalaki írt, nem tudom elképzelni például, hogy Tuomas az utolsó ütésig megmondja Jukkának, hogy mit csináljon, még ha nagyvonalakban el is tudja mondani, mit szeretne. És még ha Emppu is írja meg egy dal alapjait, Tuomas az, aki a nagyzenekari dolgokat egyezteti (és azt sem kifejezetten ő írja egyedül), és Anette is ugyanúgy megszólalhat, hogy valamit ő másként akar (pl. most a Scaretale egészen a saját interpretációja, senki nem mondta neki, hogy legyen ennyire boszorkányos, ő mégsem jogtulajdonos). Ragozhatnám még asszem, de a lényeg az, hogy ez egy banda, együtt hozzák össze a számokat, csak Tuomas az, aki az albumok gerincét adja, ezért illeti őt több, de vigyáz azért ő is, hogy más se éhezzen emiatt.
moesko
Admin
 
Hozzászólások: 1117
Csatlakozott: 2006.04.18. 14:25

» 2012.07.23. 19:56

köszönöm az infót :)
most amúgy kicsit megleptél ezzel, mert wikipedián azt olvastam,h az egészet zusammen ő írta :O :)
BlackFireSwallow
Haladó
 
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2011.09.08. 20:56

» 2012.07.20. 23:24

Szöveget csak és kizárólag Tuomas ír: ) Szerintem kb. csak a riffeket hozta Emppu, és akkor arra együtt építették rá a többit. Nem lebecsülőnek szánom ezt a csakot, de a nagyzenekari részleteket meg ilyeneket nem ő írta.
moesko
Admin
 
Hozzászólások: 1117
Csatlakozott: 2006.04.18. 14:25

» 2012.07.19. 23:24

helló! :)

nem tudja valaki,h a Whoever brings the night-ot teljes egészében, zenével-szöveggel együtt írta-e Emppu, vagy csak a zenét szerezte? :O
BlackFireSwallow
Haladó
 
Hozzászólások: 575
Csatlakozott: 2011.09.08. 20:56

» 2007.10.13. 17:57

Aki elhozza az éjszakát

Fájdalommal és gyönyörrel csábítjuk a sötétséget
Mint két hajó, kik vitorláznak az éjjel
Te és én, egy szajha és egy félénk matróz
Üdv a mocskos elme napkeltéjében

Minden szerelmed hazugság
Te egyéjszakás pillangó
Sebezz meg, légy az
Ki elhozza az éjszakát

A Sötét, mi megteremtetett, hogy elrejtse
Az ártatlan fehérséget, az éji kéj
Karmazsin maszkabál ahol csupán szerepet játszottam
A gyönyör mérgezett művészete

Minden szerelmed hazugság
Te egyéjszakás pillangó
Sebezz meg, légy az
Ki elhozza az éjszakát

Mennyegző ma éjjel
Egy zombi agymenése
Sebezz meg, imádok szenvedni
A háremed álom - ingyen

Lépj be
Szopd tejünk s élj örökké
Rothadt szépség
Kísért majd egy életen át

Gyere velem a víz alá
És merülj el, hogy ne becsülj le többé
Istentelen, érdemtelen
Az én éjem szabad álom

Minden szerelmed hazugság
Te egyéjszakás pillangó
Sebezz meg, légy az
Ki elhozza az éjszakát

Always arisin' over moulderin', enlightened swear,
never a light can die, Dark Lantern, darklin' in light...
Spora
Újonc
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2007.08.25. 12:08

cron