2015. jún. 14. Besztercebánya (Szlovákia)

A zenekar, az ex-tagok és tribute-bandák koncertjei

» 2015.06.17. 01:36

Az élménybeszámolóm Besztercebányáról. A koncert helyszínére még előző este megérkeztem, mert az átszállások miatt vagy ez a változat volt lehetséges vagy a másik, hogy a koncert napján valamikor délután érkeznék, így maradtam az elsőnél, így mikor a Nightwish még az osztrákoknál koncertezett, én már akkor ott vártam a koncertjükre Besztercebányán. :) A buszmegállótól talán jó félóra séta volt az út a Amfiteátrumig, viszonylag könnyen meg is találtam... Egy emelkedős, keskeny, toldozott-foltozott utca vezetett fel ahhoz az Amfiteater helyhez, de maga a hely olyan lepukkadt volt, mintha az egész környéken évtizedek óta megállt volna az idő. Egy kerítés, a bal és a jobb végében egy kapu. A kerítés mögött néhány alacsony épület, mögötte (háttal az utcának) egy nagy színpad és előtte egy pados-ülőkés nagy nézőtér. A kapuknál semmi kiírás arra vonatkozólag h mi ez a hely, vagy hogy itt Nightwish koncert lenne, vagy hogy itt egyáltalán lesz-e valami, olyan elhagyott "pripjátyi" hangulatú volt. Na, gondoltam, legalább megtaláltam a backstage bejáratát, de biztos van rendes bejárat is. Elindultam bal irányba, mentem jó hosszasan, próbáltam megkerülni a részt, még valami egyetemet is megkerültem, míg végül kikötöttem valami főúton - hát ez nem nyert. Visszamentem, akkor talán menjünk jobbról. Ott meg valami kertesházak voltak, ahol egy kutyás ember, aki csak szlovákul tudott, visszaküldött oda ahonnan jöttem... (Ki az az őrült aki még éjfélkor is kutyát sétáltat.)
Szomorúan konstatáltam, h az a baloldali bejárat a rendes bejárat, mellesleg bs bejárat is egyben. Reggel 7 óra, érkezik egy nagy fekete kamion, egy seggen ülő tehén képével az oldalán, kétségtelenül megérkezett a Nightwish színpad díszlete. Hát nem irigyeltem meg a sofőrt, hosszadalmasan megküzdve, előre-hátra tolatva tudta csak a nagy kamiont bevezetni a kapun a szűk utcácskáról. Majd érkezett egy Sabaton feliratú kamion is. Miután az is eltűnt a színpad irányába, jött egy nagy piros emeletes busz, nyilván már a zenekarral. Azt az agóniát amit a buszsofőr leszenvedett hogy be tudjon állni a kapun. Vagy félórán keresztül próbálkozott, oda-vissza zurückölt, már egyszer félig sikerült is beállni a kapun, de aztán vissza kigurult az utcára. :D Nem tudom, lehet h akkor vették észre h nincs odabent elég hely letenni még egy buszt is? Végül ott kint az utcán állt meg a busz, tőlem 2 méterre... :) Pár ember kiszállt a buszból, köztük volt Ewo is, gondolkoztak h most akkor mi legyen. Némi telefont megejtettek, majd 1-2 emberke - akik szerintem a technikusok lehettek - fogták az utazóbőröndjüket és bementek lábbusszal. A zenekar tagjai nyilván nem akartak bőröndöstül 30-40 métert sétálni, így egy idő után elment a piros busz és egy 5-6 elsötétített üvegű személyautóval tértek vissza és mentek be a másik bejáraton. Ekkor már 8 óra volt, de legalább 1 óra alatt megoldották a problémát h át tudjanak jutni. Jól van na, lehet h biciklikre optimalizálták anno a bejáratot. :D
Délután 3 órakor már be is lehetett menni, és hamar nyilvánvalóvá vált, h ez nem csak egy Sabaton-Nightwish koncert ahogy meghirdették, hanem egy (név nélküli) fesztivál, mert Sabaton előtt is fellépett vagy 4 zenekar. Úgy nem sok maradt meg belőlük, Sabaton előtt volt valami szlovák társulat, néhány idősebb tag zenélt, meg 4 fiatal lány 4 különböző hangszínben énekelt mellé.
Sabatont egyszer láttam 2012-ben MOR-on madártávlatból, így nagyjából sejtettem, hogy mire lehet számítani és nem okoztak csalódást, a frontember csúcsformában volt, rendesen megnevettette a tömeget, megénekeltette és megugráltatta őket. Végre egy igazi énekes, aki nem csak kiáll és énekel valamit, hanem szórakoztat is, nem csoda h ennyire népszerűek. A nézőtér többször is koncert közben el kezdett valamit skandálni szlovákul, valószínűleg azt mondhatták, h "igyál sört" vagy valami hasonló, a frontember meg engedelmeskedve a parancsnak, annyiszor kiürített egy húzásra egy dobozzal. Ahh, ezt így nem lehet leírni. :D Az is jó volt, amikor az énekes leugrott a színpadról és odament egy rajongójához, aki Sabaton zászlót szorongatott, majd mondja neki: "Látom, h ismered minden számunkat, mert végig énekeltél minden dalt. Ez azért jó, mert valahányszor elfelejtem mit kell énekelni, csak rád nézek és már eszembe is jut. De tudod mit? A következő dalt te fogod énekelni." Aztán ránéz a mellette álló csajra: "Oooohhh, helllooo! :) Milyen szép nagy... szemeid vannak!" Az egész koncertet ebben a stílusban tolta, annyit röhögtünk. :D Meg néhány tag feljött a színpadra és átadtak neki valami kitüntetést.
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
A Nightwish koncertet ismét az első sorból szemléltem végig, a "kedvenc helyemről", bár sajnos az első sor is vagy 10 méterre volt a színpadtól. A köztes árokban volt a pyro, kissé féltem h le ne pörkölje a hajam, elég égető élmény volt. (Ez megmagyarázhatja, h miért tűnik most olyan pirosnak az arcom.) A setlist nagyon hasonló volt mint a hajóúton, nem volt a 'The Poet And The Pendulum' és 'Romanticide', viszont volt az 'I Want My Tears Back' meg az 'Endless Forms Most Beautiful'. A hangzás egyébként tökéletes volt, a tömeg óriási volt, én magam annyira tudtam csak megmoccanni, h belekapaszkodjak a korlátba. De a nagy félköríves lelátó tömve volt emberekkel, rengetegen eljöttek.
A fényképezőgépemmel készítettem egy videofelvételt a 'The Greatest Show On Earth' dalról, sajnos nem a legjobb minőség:
https://www.youtube.com/watch?v=54FsZItvVd4
Illetve néhány fénykép:
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150617/SAM_ ... es.hu_.jpg
jz79
Újonc
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2010.02.19. 12:33

» 2015.04.15. 14:33

Aki tervez elmenni a szlovák koncertre és még nem vette meg a jegyét, annak egy kis tippet adok a jegyvásárlásban, mert a vásárláshoz kell regisztráció, ami egy kicsit trükkösen működik. Engem legalábbis jól "megtréfált"...
Tehát ezen az oldalon először regisztrálni kell:
http://www.ticketportal.sk/default.aspx
Oké, kitöltjük az adatokat, név, cím, telefon, e-mail, jelszó stb., kiválasztjuk a "Hungary"-t is.
Utána megkapjuk a visszaigazoló e-mailt az oldalról, katt arra, minden szép és jó.
Utána be kell loginolni az oldalra hogy tudjunk vásárolni, beírjuk az e-mailt, jelszót és kiválasztjuk hogy Hungary --> majd katt.
És kiírja h 'Login failed'.
:-?
Mielőtt lázas kísérletezésbe és jelszó cserékbe kezdenénk, hogy hol a bibi, itt jön a trükk: belépéskor a Slovak Republicot kell választani és akkor beenged. :)
jz79
Újonc
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2010.02.19. 12:33

» 2015.03.10. 11:31

A Sabaton lesz az előzenekar és jegyet itt lehet venni:
http://www.ticketportal.sk/performance.aspx?idp=144976
jz79
Újonc
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2010.02.19. 12:33

» 2015.02.24. 10:22

Itt a nyáron már lassan minden szomszédunknál fellépnek, még mindig a szlovák koncert a legközelebbi, a jegyár jelenleg 29 euro.
Az európai turné úgy tűnik év vége felé lesz, talán október-novemberben.
Mondjuk a pesti okt. 29-én. (<-- Jó ez vicc volt. :D )
jz79
Újonc
 
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2010.02.19. 12:33

cron